Yrtit kasvatetaan nyt paperiruukuissa – vähentää jätettä 80 000 kiloa vuodessa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Jo 80-luvun loppupuolelta asti kaupoista löytyneet Järvikylän salaatit ja yritit ovat uudistaneet ruukkunsa. Kyseessä on pieni, mutta vastuullinen teko. Muoviset kasvatusruukut on korvattu paperisella versiolla. Tämä vähentää jätettä vuodessa 80.000 kilogrammalla.

Järvikylän valikoimassa on yli 40 erilaista kasvia ja uusi ruukku on testattu jokaisen kasvin eri kasvuvaiheessa. Paperiruukun toimivuus on pitänyt varmistaa tarkkaan, sillä kasvit ovat eläviä tuotteita ja erityisen herkkiä pienimmillekin muutoksille kasvatusolosuhteissa. Paperiruukut ovat nyt läpäisseet kaikki vaiheet kasvatusvaiheissa kylvöstä istutukseen ja kasvatuslinjalta pakkaamiseen.

Paperi on täysin biohajoava ja kompostoituva. Käytetty tuote lajitellaan kokonaisuudessaan biojätteeseen. Järvikylä-merkin takana on vuonna 1987 perustettu suomalainen perheyritys Famifarm Oy. Yrityksen salaatit ja yrtit kasvatetaan vuodesta 1674 toiminnassa olleella perustaja Karl Grotenfeltin Järvikylä nimisellä sukutilalla Pohjois-Savossa Joroisissa.