Koirien ja kissojen mikrosirutuksesta pakollista

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koirien ja kissojen tunnistamimerkintä mikrosirun ja rekisteröinnin avulla on muuttumassa pakolliseksi kaikille lemmikkien omistajille. Velvoite sisältyy hallituksen esitykseen uudesta eläinten hyvinvointilaista.

Eläinten uuden hyvinvointilain on määrä astua voimaan vuonna 2023. Koirien tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä vaaditaan kyseisen vuoden alusta, kissojen puolestaan vuodesta 2026 lähtien. Koirien ja kissojen sirutus ja rekisteröinti on ollut tähän saakka vapaaehtoista.

Siruttamisen ansiosta löytöeläinten palauttaminen omistajille voisi helpottua. Sen toivotaan helpottavan myös villien kissapopulaatioiden vähentämistä. Suomessa hylätään Suomen Eläinsuojelu ry:n mukaan jopa 20 000 kissaa vuodessa.

Lakiesitys on STT:n mukaan saanut kannatusta Kennel- ja Kissaliitoilta. Esityksessä uudistettaisiin myös pentutehtailua ja jalostusta koskevia säännöksiä. Esimerkiksi alle puolivuotiaiden koiran- ja kissanpentujen maahantuonti myyntiä varten kiellettäisiin, ja lemmikkien myynti-ilmoitusten sisällölle säädettäisiin vähimmäisvaatimukset.