Karjalanpiirakka on tekijänsä näköinen – piirakoiden historia vaihtelee alueittain

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Karjalanpiirakoiden reseptit ovat eri sukujen perimätietona kulkeneita ohjeita eri puolilta Karjalaa. Perinneresepteille on tunnusomaista, että ne vaihtelevat hieman leipojittain ja pitäjittäin. Tiedätkö esimerkikiksi mitä eroa on kukolla ja piirakalla ja millainen on oikea sulhaspiirakka?

– Toisen maailmansodan jälkeen karjalainen kulttuuri piirakoineen levisi idästä länteen kotiseuduiltaan evakuoitujen evakoiden mukana. Karjalanpiirakan nimen saanut soikea avokuorinen piirakka tuli suosituksi koko maassa. Vastaavia tapauksia, joissa vähemmistöryhmän ruokakulttuuri leviää koko maan kattavaksi ei tunneta monia, kertoo Suuri karjalainen piirakkakirjan tehnyt Pirkko Sallinen-Gimpl.

Pirkko Sallinen-Gimpl on tallentanut karjalaista ruokaperinnettä niin Etelä- ja Pohjois-Karjalasta kuin luovutetun Karjalan alueelta. Hän kokoaa teoksessaan yhteen kaikki perinteiset karjalaiset piirakat sultsinoista supikkaisiin ja pyöröistä vatruskoihin. Reseptien lomassa kirja kertoo erityyppisten piirakoiden historiasta.