Auringossa massiivisia purkauksia – voivat lamauttaa maailman sähköverkon ja mielenterveyden

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Auringossa tapahtuvat hiukkaspurkaukset näkyvät Maassa revontulina ja sähkölaitteiden häiriötiloina. Nyt Aurinko on sylkenyt suurimman auringonpurkauksensa vuosiin. Pahin saattaa kuitenkin olla vielä edessä. Aurinkomyrskyjä voidaan ennakoida magneettikenttiä tutkimalla.

Myrskyjen määrä vaihtelee 11 vuoden jaksoissa, ja edellinen huippu oli kesä-heinäkuussa 2013. SpaceWeather.com-sivuston mukaan valtava auringonpilkku AR2993 purkautui kahdesti ja nopeasti peräkkäin 25. huhtikuuta. Tämän kokoluokan purkaukset voivat häiritä radiotaajuuksia ja joskus altistaa astronautit avaruudessa korkeammalle säteilytasolle.

SpaceWeather.comin asiantuntijoiden mukaan kaksoisräjähdys aiheutti pienen, vaikkakin pitkäaikaisen radiokatkon Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa. Auringon aktiivisuuden odotetaan olevan kiivaimmillaan ensi viikolla, kun aurinko siirtyy auringonpilkkujen ja muun toiminnan aktiiviseen ajanjaksoon. Tämän oletetaan kestävän muutaman vuoden ajan ja saavuttavan huippunsa vuonna 2025.

Energialla ladatut aurinkomyrskyt vaikuttavat sähköisiin järjestelmiin, tietoliikenteeseen, navigointijärjestelmiin, satelliittien toimintaan ja sähkönsiirtoverkkoihin. Voimakkaimmat aurinkomyrskyt voivat lamauttaa kokonaisten kaupunkien sähköverkkoja. Olisi hullunkurista ajatella, etteivät tällaiset roihupurkaukset vaikuttaisi myös ihmisiin, eläimiin ja heidän hyvinvointiinsa. Geomagneettiset häiriöt voivat ilmetä ihmisillä mielialanvaihteluina tai unihäiriöinä. Osa tuntee olonsa jopa kaaottiseksi.

Aurinkopurkaukset voivat sekoittaa sisäisen kellon sekä aiheuttaa päänsärkyä, sydämentykytyksiä, väsymystä ja huonovointisuutta. Lisäksi ihmisten keskittymiskyky voi kärsiä hiukkaspurkausten saapuessa maahan. Kun infrastruktuuri pettää ja mieli on sekaisin, on luontoäidin järjestämä soppa aikamoisen sakeaa.