Onko kaduilla kulkeva robotti auto vai jalankulkija? Näin linjasi Traficom

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Robotit toimittavat jo ostoksia asiakkaiden kotioville myös Suomessa. Suomen ensimmäiset ruokatilauksia kuljettavat kuriiriobotit otettiin taannoin käyttöön Espoossa, jossa ne toimittavat tilauksia Alepan asiakkaille.

Robottien ilmaannuttua katukuvaan on keskustelua herättänyt se, miksi ne pitäisi määritellä liikenteessä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on ottanut kantaa kysymykseen Twitterissä. Viraston mukaan kuriirirobotit luokitellaan jalankulkijoiksi.

– Olemme poliisin kanssa tulkinneet näiden olevan jalankulkua avustavia tai korvaavia sähköisiä liikkumisvälineitä. Tavarankuljetusrobotteihin sovelletaan siis jalankulkijan liikennesääntöjä. Kun ne kulkevat pyörätiellä, sovelletaan niihin pyöräilijän liikennesääntöjä, Traficom linjasi.

– Robotteja on hyvä väistää eli yli ei saa ajaa. Ne ovat liikkumisvälineitä, jotka lähtökohtaisesti väistävät muita liikkujia. Kun nopeus on nyt max kuusi kilometriä tunnissa, niin niitä koskevat jalankulkijan säännöt, Traficom vastasi suojatien ylittämistä suunnittelevia robotteja koskevaan kysymykseen.