Saako omalla parvekkeella ottaa alastiomana aurinkoa? Näin vastaa Kuluttajaliitto

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Keväisten päivien myötä moni siirtyy viettämään enemmän aikaa parvekkeellaan. Toisinaan mieli voi tehdä ottaa aurinkoa myös vähissä vaatteissa. Keskustelua onkin herättänyt se, onko esimerkiksi alasti oleskelu sallittua omalla parvekkeella.

Kuluttajaliitto on julkaissut parvekekauteen liittyvän muistilistan. Sen mukaan auringonotto parvekkeella on yksityisen suojan piirissä, ja sitä voi harrastaa myös ilman vaatteita. Muita ihmisiä ei kuitenkaan saa tarkoituksella provosoida tai loukata, ja rikoslaki säätelee sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista.

Parvekkeella saa myös viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa, mutta yörauha ja naapurit tulee huomioida. Laki ei myöskään kiellä grillaamista tai ruoanlaittoa parvekkeella. Taloyhtiön omat säännöt saattavat kuitenkin kieltää sen.

Kuluttajaliiton asumisasioihin erikoistunut lakimies Kristel Pynnönen toteaa erimielisyyksiä aiheutuvan esimerkiksi grillaamisesta, sisustamisesta ja viljelystä. Hän kehottaa suhtautumaan naapureiden parveke-elämään myönteisesti ja toimimaan naapurit huomioiden keväthengen säilyttämiseksi taloyhtiöissä. Koko parvekemuistilista löytyy Kuluttajaliiton blogista.