Valkoposkihanhien muutto Suomeen on alkanut – hanhia havaittu eniten Orimattilassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa mielipiteitä jakaneiden valkoposkihanhien kevätmuutto on käynnissä. Ensimmäiset havainnot linnuista tehtiin Turussa 11. maaliskuuta.

Sittemmin Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson osittain tulvien peittämillä pelloilla on paikoin jo satoja valkoposkihanhia. ELY-Keskuksen tiedotteen mukaan iso osa on Barentsinmeren pesimäkantaa. Eniten hanhia on havaittu Orimattilassa, jossa arvioitiin 20. huhtikuuta olleen 2 900 paikallista yksilöä.

Viron Saarenmaalla havattiin 17. huhtikuuta lähes 8 000 valkoposkihanhea, joista suuri osa jäi Viroon. Etelä- ja Pohjois-Karjalassa lintuja on havaittu vasta muutamia kymmeniä.

Valkoposkihanhien muuton odotetaan etenevän verkkaisesti viikon aikana. Tähän vaikuttaa se, että sääennusteiden mukaan kevään eteneminen ja lumien sulaminen hidastuu. BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhien muuton etenemistä talvehtimisalueilta Suomeen ja eteenpäin pesimäalueille.