Lampaat pääsevät syömään Jämsän jättipalsamit – torjuvat vieraslajeja

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Jämsän kaupungin Tervaleppämetsässä voi nähdä kesäkuusta alkaen kesätöissä olevia lampaita. Laidunnuksella torjutaan alueella runsaana esiintyvää jättipalsamia, joka on haitallinen vieraslaji. Lampaat syövät tehokkaasti jättipalsamin taimia ja estävät niitä kasvamasta isommiksi ja pääsemästä kukkimisvaiheeseen.

Laidunnuksen vaikutuksista jättipalsamin torjunnassa on useita esimerkkitapauksia Suomesta ja lopputulos on ollut monesti onnistunut. Kun laidunnusta jatketaan useamman vuoden ajan, saadaan jättipalsamin siemenpankkia pienennettyä maaperässä.

Jättipalsami leviää vain siemenistä, jotka ovat kasvin ainut talvehtiva osa. Siemenkota repeytyy kypsyttyään ja siemenet sinkoutuvat useiden metrien päähän. Yksi yksilö voi muodostaa tuhansia siemeniä. Siemenet säilyvät itämiskykyisinä vain 1-2 vuotta, suurin osa niistä itää heti seuraavana vuonna. Isojen alojen kitkeminen käsin olisi työlästä ja jatkuvaa.

Laidunnus toteutetaan sopimuslaidunnuksena Kovalan lammastilan kanssa. Kovalan tilan rygja-rotuiset lampaat saapuvat kesäkuun alussa laitumelle. Kun kasvillisuus on syöty, lampaat viedään välillä kotiin ja ne palaavat taas laitumelle myöhemmin kesällä lyhyeksi aikaa.