Tällainen on toukokuun alun sää – vettä, lunta ja aurinkoa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Huhtikuun lopun viileä sää ei vaikuta hellittävän toukokuulle siirryttäessäkäään kuin ajoittain. Forecan mukaan kuun ensimmäinen viikko alkaa matalapainesäässä, joka ilmenee vesi- ja lumisateina. Öisin voi olla pakkasta etelää myöten.

Toukokuun ensimmäinen viikko on Suomessa kuukausiennusteen perusteella selvästi ajankohdan keskiarvoa kylmempi. Etelässä lämpötilat ovat 10 asteen tuntumassa, keskiosassa 5–9 asteessa ja Lapissa nollan paikkeilla. Alkuviikosta tiedossa on kohtalaista tai navakkaa tuulta, ja lumi- sekä räntäsateet voivat yltää maan keskiosaan asti.

Perjantaina lounaistuuli voimistuu, jolloin lämpötila voi kohota maan etelä- ja keskiosassa 10-17 asteeseen ja pohjoisosassa 6-12 asteeseen. Jo lauantaina Suomeen voi kuitenkin saapua seuraava laaja-alainen matalapaine, joka tuo lännestä vesi- ja räntäsateita sekä kovia myrskyspuuskia.

Keskimääräistä kylmemmät ilmat jatkuvat ennusteen mukaan Suomessa 9. toukokuuta alkavalla viikolla. Tilanne vaikuttaa siis olevan melko erilainen kuin viime vuonna, jolloin Suomen ensimäinen hellepäivä oli 11. toukokuuta.