Tutkimus paljasti kerrostaloasumiseen parhaat puolet: ”Sen määrään voidaan vaikuttaa”

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Korona-aikana on saanut ihmiset tarkastelemaan omaa asumistaan uudenlaisesta näkökulmasta. Esimerkiksi moni on viettänyt normaalia enemmän aikaa kotona. Tampereen yliopiston tutkijat tarkastelivat tuoreessa hankkeessa kerrostaloasumista ja sitä, kuinka asumisesta voisi tehdä viihtyisämpää ja arjesta sujuvampaa.

– Vastauksissa näkyi selvästi, että asukkaat arvostivat luonnonvaloa. Sen määrään voidaan vaikuttaa ikkunoiden sijoittelulla ja koolla sekä parvekeratkaisuilla. Asuntopohjien analyysi osoitti, että parvekesuunnittelu on yksi merkittävin asuntojen luonnonvalo-olosuhteisiin vaikuttava tekijä. Myös asuntojen helppo kalustettavuus nousi esiin viihtyisyyttä ja toimivuutta lisäävänä tekijänä, tutkija Taru Lehtinen kertoo.

Yksityisyyden tarpeiden huomioimiseen kannattaa tutkijoiden mukaan kiinnittää huomiota. Lisäksi naapurustolla kokonaisuutena on merkitystä asunnon lisäksi. Kyselyssä analysoitiin yhteensä 1.300 vastausta.

– Asunnon sisäinen äänieristys, tilojen avattavuus ja suljettavuus sekä mahdollisuus säädellä näköyhteyttä ovat keinoja parantaa yksityisyyden tuntua. Virkistysmahdollisuuksien huomioiminen on tärkeää: tarvitaan luontoa ja viheralueita sekä paikkoja irtautumiselle. Esimerkiksi pihalla kannattaa olla omat osiot eri käyttäjille, kuten lapsille ja muuhun yhdessäoloon.