Ulkomailta tilataan kiellettyjä hyttyskarkotteita: ”Selvitä, mitä saat tilata”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ulkomailta hyttyskarkotteita tilaavia voi odottaa yllätys. Monissa ulkomaalaisissa verkkokaupoissa myydään lainvastaisia karkotteita ja myrkkyjä, jotka tulli takavarikoi. Tullin mukaan postilähetysten ja lentorahdin mukana tuli viime vuonna noin 450 Suomessa kiellettyä hyönteiskarkotelähetystä.

– Olemme valvonnassamme havainneet, että kiellettyjä tuotteita on taas alettu tilaamaan ulkomaisista verkkokaupoista. Toivomme kuitenkin, että kuluttajat olisivat aiempia kesiä tietoisempia siitä, mitä saa tilata ja mitä ei, tulliylitarkastaja Sofia Lindbäck kertoo tiedotteessa.

Suomessa saa myydä vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston hyväksymiä karkotteita ja myrkkyjä, jotka tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Tilausta tehdessä kannattaa myös varmistaa valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevien tietojen olevan suomeksi ja ruotsiksi. On harvinaista, että näin on ulkomailta tilattujen tuotteiden tapauksessa.

– Ohjeemme kuluttajille on yksinkertainen: Selvitä, mitä saat tilata, ja älä tilaa kiellettyjä tuotteita. Tämähän pätee hyttyskarkotteiden lisäksi tietysti myös kaikkiin muihinkin netistä tilattaviin tuotteisiin, Lindbäck toteaa.