Siitepölyallergisia koetellaan jälleen – koivun kukinta on alkanut

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kevään siitepölyallergiakausi jatkuu. Koivun kukinta on Turun yliopiston siitepölytiedotuksen mukaan alkanut lämpimillä kasvupaikoilla Uudellamaalla ja maan lounaisosassa.

Koivun kukinnan ennustetaan sääpalvelu Forecan mukaan voimistuvan lounaassa ja uudellamaalla. Kukinnan odotetaan alkavan myös muualla Suomen eteläosissa kahden viikon sisällä. Ruotsista kaukokulkeutuva siitepöly voi nostaa määrät ajoittain jopa runsaiksi Suomen eteläosassa ja kohtalaiseksi maan keskiosassa.

Lepän kukinta on puolestaan pääosin päättynyt Suomen kekiosassa ja jatkuu heikkona Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kukinta jatkuu Etelä- ja Keski-Lapissa. Lepän siitepälymäärät ovat itäosassa vähäisiä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vaihtelevia ja Lapissa enimmäkseen kohtalaisia.

Luonnonvarakeskus on ennakoinut koivulle vaatimatonta kukintaa koko maahan. Koivulle allergisten oireet voivat siis olla tänä keväänä lievempiä kuin esimerkiksi viime vuonna.