THL:n suositus neljänsistä koronarokotteista laajenee

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kunnat tarjoavat neljännen koronarokoteannoksen myös niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet. Suositus perustuu ajantasaiseen koronaepidemian ja rokotteiden suojatehon seurantatietoihin sekä Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) lausuntoon.

Neljättä koronarokotetta eli toista tehosteannosta on suositeltu jo aikaisemmin 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille. Hoivakodeissa asuvien lisäksi myös säännöllisessä kotihoidossa olevien iäkkäiden terveys voi olla alentunut monien sairauksien ja ikääntymisen seurauksena. Tällöin lieväkin infektio saattaa heikentää heidän pärjäämistään kotona. Toimintakyky voi romahtaa ja kotihoidosta joudutaan siirtymään infektion vuoksi terveyskeskuksen vuodeosastolle tai sairaalaan.

– Neljänsillä koronarokoteannoksilla pyritään estämään lieväoireistakin koronainfektiota tässä haavoittuvassa väestönosassa ja siten mahdollistamaan kotona asuminen mahdollisimman pitkään. Se ehkäisee osaltaan myös perusterveydenhuollon vuodeosastojen ylikuormittumista, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL:n tämänhetkisen arvion mukaan muulle väestölle neljänsistä annoksista on suurempi lääketieteellinen hyöty, jos ne jaetaan myöhemmin. Mahdollinen ajankohta on syksyllä. THL:n mukaan neljänsillä rokotteilla pyritään nostamaan ja pidentämään suojaa vakavaa sairaalahoitoista koronatautia ja erityisesti kuolemia vastaan. Rokote voidaan antaa aikaisintaan kolme kuukautta kolmannen annoksen jälkeen.

Tällä hetkellä koronaepidemia on helpottanut. Suomessa rekisteröidyt koronatapaukset sekä sairaala- ja tehohoitotapaukset ovat olleet laskussa maaliskuun puolivälin jälkeen. Myös valtakunnallinen koronan ilmaantuvuus jätevedessä on kääntynyt laskuun.

THL seuraa epidemiatilannetta ja virusvarianttien vaikutusta rokotteiden suojatehoon sekä laatii erikseen suosituksen syksyn koronarokotusten tehostamisesta sekä aikuisille että lapsille. Jos tilanne muuttuu huonommaksi esimerkiksi uusien varianttien vuoksi, THL varautuu antamaan suosituksia neljännen annoksen laajentamisesta jo ennen syksyä.

Nature-tiedelehdessä julkaistun artikkelin mukaan neljäs annos koronarokotetta tarjoaa vain vähäisen tehosteen ja suojan Omicron-infektiota vastaan. Israelissa toteutettu tutkimus osoittaa, että neljäs rokotus nostaa vasta-ainetasoja, mutta tarjoaa vain vähän lisäsuojaa SARS-CoV-2-infektiota vastaan etenkin nuorella ja terveellä väestönosalla.