Karhut heräilevät talviuniltaan – älä houkuttele pihalle ruokailemaan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pitkä talvi on saanut karhut nukkumaan useiden kuukausien ajan ja ne ovat erittäin nälkäisiä pesästä lähdettyään. Karhualueella ei kannata jättää houkuttelevia ateriointipaikkoja karhuille, sillä ne ovat nyt persoja kaikelle syötävälle.

– Karhuja ei pidä totuttaa ihmisten läsnäoloon lähestymällä eläimiä tai ruokkimalla niitä esimerkiksi valokuvausta varten. Pahimmillaan ruokkija voi tehdä kirjaimellisesti karhunpalveluksen alueen muille asukkaille opettamalla karhun etsimään ravintoa pihapiireistä, Suomen Riistakeskus opastaa.

– Paras tapa ennaltaehkäistä karhujen pihavierailut on poistaa niitä houkutteleva ravinto. Karhulla on erinomainen hajuaisti, jonka avulla se löytää pienetkin ravintokohteet tehokkaasti. Pihaympäristön siivous ja tarkistaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen karhujen pesästä nousua.

Jos karhu vierailee pihassa, se tulee häätää pois mahdollisimman nopeasti. Tämän voi tehdä turvallisesti asuinrakennuksen suojasta esimerkiksi kolistelemalla tai huutamalla. Jos karhu ei poistu tai se aiheuttaa uhkaa, soita hätänumeroon 112.

Seuraavat ohjeet on hyvä pitää mielessä karhualueella:– Lopeta lintujen talviruokinta ajoissa ja siisti ruokintapaikka.– Suojaa kotieläinten ruoat siten, etteivät ne ole karhun ulottuvissa.– Siirrä roska-astia ja kompostori karhun ulottumattomiin. Vältä ruokajätteiden laittamista roska-astiaan.– Älä hautaa jätteitä pihapiiriin.– Älä pidä pienpetohaaskaa pihapiirin lähettyvillä.