Tiesitkö? Jopa 90 prosenttia kaikista tapaturmista tapahtuu kotona tai vapaa-ajalla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaisten yleisimpiä sairaalahoitoa vaativia tapaturmia ovat kaatumiset ja putoamiset. Muita yleisiä tapaturmia ovat muun muassa tieliikenneonnettomuudet, myrkytykset, palovammat ja hukkumiset. Kuitenkin 90 prosenttia kaikista tapaturmista tapahtuu kotona tai vapaa-ajan ympäristössä, kuten kesämökillä.

– Erityisesti kaatumiset, liukastumiset ja putoamiset ovat yleisiä tapaturmia kotona ja vapaa-ajalla. Emme tiedä tarkalleen, mikä osuus vapaa-ajan tapaturmista tapahtuu mökkiympäristössä, mutta tyypillisesti epätasaiset maastot sekä liukkaat kivet ja laiturit aiheuttavat kaatumisia, liukastumisia ja putoamisia, sanoo erikoistutkija Hanna Kettunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kaatumisia, liukastumisia ja putoamisia voi ehkäistä pitämällä huolta omasta toimintakyvystä ja tarkkaavaisuudesta sekä poistamalla mökin ympäristöstä kaatumisriskiä lisääviä tekijöitä. Esimerkiksi sopivat jalkineet auttavat pysymään pystyssä. Myös alkoholin käyttämistä on syytä tarkastella.

– Alkoholihaitoista keskusteltaessa usein unohdetaan akuutit haitat ja riskit arkisissa tilanteissa. Kesälomakauden käynnistyessä on tärkeää muistuttaa, että alkoholi on merkittävin yksittäinen tekijä tapaturmissa, jotka tapahtuvat kotona ja vapaa-ajalla. Pelkästään asian tiedostaminen toivottavasti herättää jokaisen pohtimaan omaan alkoholinkäyttöön liittyviä tapoja ja tilanteita, toteaa vastuullisuuspäällikkö Marja Aho Alkosta.

Tapaturmapäivänä kannustetaan miettimään, kuinka vähentää riskejä ja ennaltaehkäistä tapaturmia töissä, kotona ja liikenteessä. Tapaturmapäivän kampanjaa vietetään tänä vuonna 9.–13.5. ja kampanja huipentuu perjantaina 13.5.