Älä ota kesäkanaa – antavat perheeelle ravintoa vuosien ajan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomalainen maatiaiskana on hyvä valinta kotitarvekanalaan. Maatiaiskana on kotimainen alkuperäisrotu aivan kuten suomenhevonen tai suomenlammas. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemän selvityksen mukaan maatiaiskanat voivat elää yli 10 vuoden ikäisiksi.

Vanhimmat maatiaiskanat voivat elää jopa 15-vuotiaiksi. Simo Hakulin Lilja-kana on tällä hetkellä 13-vuotias. Lilja elää noin 35 linnun parvessa Kymenlaaksossa ja erottuu muiden, pääväriltään mustien ja harmaiden iitinkannan maatiaiskanojen joukosta punaruskean värinsä perusteella. Lilja tunnetaan perheessä kovana hautojana, joka hautoi nuoruudessaan jopa viidet poikaset vuodessa.

Muninnan Lilja lopetti noin 8−9 vuoden ikäisenä, mutta Hakuleilla kanat saavat elää niin pitkään kuin vain pysyvät hyvässä kunnossa. Hakulin kanala kuuluu suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmaan, joten Lilja on todella antanut panoksensa iitinkannan säilytystyöhön. Lilja on Simon mukaan vielä aktiivinen ja hyvässä kunnossa. Toivotaan siis lisää elinvuosia Liljalle.

− Maatiaiskanojen kasvattaja tekee arvokasta työtä säilyttämällä alkuperäisrotua, kertoo maatiaiskanojen säilytysohjelman koordinaattori Petra Tuunainen Lukesta.