Talkoot tekevät paluuta! Tehokkain tapa hoitaa kiinteistöä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Entisaikaan kylissä ja lähiöissä järjestettiin talkootapahtumia, joissa hommia tehtiin porukalla. Talkoiden ideana on valjastaa johonkin tehtävään mahdollisimman monta käsiparia ruoka- ja juomapalkalla. Kuka tahansa voi järjestää talkoot tarpeen vaatiessa, jos muistaa panostaa oikeanlaisiin työvälineisiin ja turvallisiin työtapoihin.

Talkooväki voi haravoida pihaa, leikata pensaita, rakentaa kasvimaata tai maalata aitaa. Ideat ovat rajattomat, kunhan työ on sellaista, johon ei tarvita erityisammattitaitoa. Ennen on järjestetty talkoovoimin jopa kokonaisia rakennustyömaita, kun nykyään yhdessä työskentely rinnastetaan enemmän puuhasteluksi. Talkooväki saa kuitenkin paljon aikaan lyhyessä ajassa.

Yhteisöllisyyteen kannattaa panostaa. Yksi uupumisen syistä on harhaluulo, että jokaisen on pärjättävä yksin ja omillaan. Todellisuudessa ihminen on laumaeläin, joka hyötyy porukalla tekemisestä. Lapset tulee kasvattaa yhdessä koko suvun voimin ja remontit tulee tehdä isommalla jengillä, niin on tehty kautta aikojen – paitsi tänä päivänä.