Suomen suurin polkujuoksu Rukalla – 166 kilometrin reittiä juostaan yön yli

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa juostaan maan suurin polkujuoksutapahtuma Rukan maisemissa ja Karhunkierroksen reiteillä. Pisin juostava matka on 166 kilometriä pitkä. Mukana on reittivaihtoehtoja aina 13 kilometristä ylöspäin. Ensimmäisen kerran vuonna 2012 järjestetty NUTS Karhunkierros on kymmenessä vuodessa kasvanut Suomen suurimmaksi polkujuoksutapahtumaksi.

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna Kuusamon Rukalla juostavaan tapahtumaan on tulossa tänä vuonna 3.500 osallistujaa. Reiteillä on edelleen jonkin verran lunta, mutta niiden sulamista odotellaan.

– Osallistujat varmasti virittelevät jo trikoita ja sortseja, mutta reitillä on edelleen jonkin verran lunta. Loppujen lumien sulamista tässä puolentoista viikon aikana vielä odotellaan, sanoo kilpailun johtaja Eero Lumme.

Pisimmässä sarjassa osallistujilla on 36 tuntia aikaa kulkea 166 kilometrin taival Rukalta Napapiirin huoltopisteelle ja takaisin Rukalle. Suurin osa perjantaiaamuna matkaan lähtevistä juoksijoista viettää reitillä koko perjantai-lauantaiyön ja tulee maaliin lauantai-iltapäivällä.

Tapahtuman suosituimmat sarjat ovat 34 kilometriä ja BUFF® Trail Tour Finland -kiertueen osakilpailu 55 kilometriä. Tämän vuoden uutuussarjaan, 13 kilometrille, on ilmoittautunut 480 juoksijaa. Suurin osa juoksijoista kulkee yli Valtavaaran, liki 500 metriin nousevan Pohjois-Pohjanmaan korkeimman kohdan. Kuva: NUTS / Aapo Laiho.