Kauranverso rauhoittaa ja vahvistaa hermostoa – valittiin vuoden rohdoskasviksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kaura (Avena sativa) on monelle tuttu ravintokasvi. Rohdoskäytössä kauranverso tunnetaan erityisesti hermoston rauhoittajana ja vahvistajana. Kaura on länsimaissa hyvin yleinen, ohran sukuinen viljelykasvi.

Kauran viljely yleistyi länsimaissa keskiajalla ja tuli Suomeen germaaneilta 1300-luvulla. Kaurasta valmistetaan puuron lisäksi muun muassa keksejä, mysliä, leipää, talkkunaa ja olutta. Kauralla ruokitaan myös kotieläimiä.

Ravitsemuksellisesti kaurakuitua käytetään erityisesti suoliston toiminnan tukemiseen. Kukkivan kauran versoista valmistettu kauranversouute on rohdoksena erittäin mietoa ja sitä voidaan antaa sisäisesti myös pienille lapsille ja eläimille. Kauranversouutetta käytetään sisäisesti rauhoittavana rohtona keskittymisvaikeuksiin, hermostolliseen väsymykseen, uupumukseen, stressiin, hermostuneisuuteen, unihäiriöihin, esiintymisjännitykseen ja tupakoinnista vieroittamiseen.

– Pitkän käyttöhistoriansa, monipuolisten ominaisuuksiensa ja tieteellisen näytön perusteella kauranverso on ansainnut Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton vuoden 2022 rohdoskasvin arvon. Valinnalla halutaan nostaa arvostusta perinteisten luonnonlääkkeiden käyttöä kohtaan sekä muistuttaa kasvilääkinnän laajasta käytöstä, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto tiedottaa.