Bulgarian valtiovarainministerin auto olikin varastettu ja Interpolin etsintäkuuluttama

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Bulgarian entinen valtiovarainministeri Vladislav Goranov jäi kiinni varastetulla autolla ajamisesta yrittäessään ylittää rajaa Bulgariasta Serbiaan. Vladislav oli ostanut auton tunnetulta Leasing-autoyhtiöltä joka edustaa Bulgariassa useita autovalmistajia.

– Leasing-yhtiön edustaja kertoi, että kyseessä oli rikollisten kloonaama varastettu auto. Kloonaus tarkoittaa auton identiteetin vaihtamista. Rikollisilla on käytössään toinen samanlainen auto, jota ei ole ilmoitettu varastetuksi, eli niin sanottu laillinen auto, InspectWise Oy:n toimitusjohtaja Tomi Rantanen kertoo.

Varastetun auton valmistenumeron päälle hitsataan pelti, johon kaiverretaan laillisen auton valmistenumero. Laillisen auton rekisteriotteet joko kopioidaan, tai sille haetaan uudet paperit rekisterivinomaiselta. Näin liikenteessä on kaksi autoa täysin samalla identiteetillä rekisteriotteita myöten. Kuka tahansa voi tulla huijatuksi. Tällöin isoimman laskun maksaa kloonatun auton tietämättään hankkinut kuluttaja.

– Nämä eivät ole mitenkään harvinaisia tapauksia. Oma arvioni on, että Suomessa tällä hetkellä ajelee satoja autoja, jotka ovat jossain toisessa maassa varastettuja ja sen jälkeen kloonattuja. Auton omistaja ajelee autolla autuaan tietämättömänä auton kyseenalaisesta taustasta. Näitä aina silloin tällöin jää kiinni. Yleensä auton todellinen VIN-koodi paljastuu merkkihuollossa, Rantanen jatkaa.

Ainut tapa, jolla kloonauksen voi lähes kaikissa tapauksissa tunnistaa on auton VIN-numeron perusteella hankitun valmistajan tehdasasennettujen lisävarusteiden listauksen vertaaminen itse autossa olevaan varustukseen. Varkaat tuskin koskaan saavat hallintaansa kahta täysin identtistä autoa. Auto voi olla samaa mallia ja väriä, mutta varusteissa lähes poikkeuksetta joitakin eroja.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.