Kuningatar Elisabet tervehti kansaa parvekkeelta – jättää muut juhlallisuuden väliin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdistyneen kuningaskunnan valtias ja koko maailman pisimpään ollut monarkki kuningatar Elisabet on juhlinut 70-vuotista hallitsijakauttaan Lontoossa. Terveysongelmista kärsinyt kuningatar tervehti kansaa parvekkeelta kuninkaallisen perheen seurassa, mutta vetäytyi sen jälkeen lepäämään.

Buckinghamin palatsin tiedotteen mukaan kuningatar on ollut huonovointinen, eikä hän osallistu tämänpäiväiseen kiitosjumalanpalvelukseen. Hän on kärsinyt liikkumisvaikeuksista ja muista terveysongelmista kuluneen vuoden aikana. Kuningatar Elisabet täytti 96 vuotta huhtikuussa.

Elisabetin ei alunperin uskottu koskaan nousevan valtaistuimelle, koska hän oli kruununperimysjärjestyksen kolmas. Hänen edeltäjänään oli oma isä, kuningas Yrjö VI. Hän on Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar ja 14 muun kansainyhteisömaan, kuten Australian, Kanadan ja Uuden-Seelannin kuningatar. Hän on myös ensimmäinen, ja tähän mennessä ainoa naispuolinen kuninkaallisen perheen jäsen, joka on palvellut asevoimissa. Juhlavuotta on vietetty erilaisilla juhlallisuuksilla ja kuningatar on saanut oman Barbie-nukkensa sekä päässyt muotilehti Voguen kanteen.