Rovaniemen Joulupukin koti on väestönsuoja – nyt se hämmästyttää maailmalla

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Rovaniemellä sijaitseva matkailukohde SantaPark tunnetaan Joulupukin kotiluolana. Moni ei kuitenkaan tiedä, että suosittu nähtävyys voidaan muuttaa tarpeen tullen myös väestönsuojaksi.

Santa Parkin yllättävä monikäyttöisyys on herättänyt hämmästystä myös ulkomailla. Kansainvälinen uutistoimisto Reuters nimittäin uutisoi luolan kykenevän kestämään ydinpommia ja kemikaalisia aseita. Väestönsuojaan mahtuu kerrallaan 3 600 ihmistä.

– Se sisältää retkeilyvuoteita, ensiapupakkauksia ja jopa varusteita, joilla voidaan kaivaa tunneli takaisin maanpinnalle mikäli rakennelma sortuu. Erillisestä kaivosta saadaan vettä, joskin ihmisten pitäisi tuoda suojaan omat ruokansa, Reuters kirjoitti.

Artikkelissa todetaan, että Suomessa on yhteensä noin 50 000 väestönsuojaa. Ne rakennettiin toisen maailmansodan jälkeen. Monet suojista toimivat rauhan aikana esimerkiksi parkkihalleina ja liikuntatiloina.