Mansikka sopii salaattiin – resepti: tämä kesäherkku vie kielen mennessään

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Salaattilajikkeissa on runsaasti valinnanvaraa: on eri värisiä, makuisia ja rakenteeltaan vaihtelevia salaatteja. Kaupan heviosastot suorastaan pursuavat erilaisia salaattilajikkeita.

Salaatit ovat kokkaajan kannalta kiitollisia valmistaa, sillä salaatin ainesten tai ainesuhteiden ei tarvitse olla tarkalleen reseptin mukaisia kuten leivonnassa. Silti lopputulos on yleensä onnistunut ja herkullinen.

Monia mietityttää, pitääkö salaatit huuhtoa ennen käyttöä vai ei. Joissakin pakkauksissa on merkintä huuhtomisesta tai sanotaan, että salaatti on käyttövalmis huuhtomatta. Tulee kuitenkin muistaa, että mullassa ja turpeessa kasvatetuissa tuotteissa on aina riskinsä, jollei niitä huuhdota. Salaateissa ja versoissa kannattaa myös suosia suomalaisia tuotteita.

– Kun irrotat ruukkusalaatit, varmista, ettei lehdissä ole multaa. Kun salaatit pesee, salaattilinko on kätevä apu niiden kuivaamiseen, mutta ne voi myös ravistella kuivaksi lävikössä tai puhtaan keittiöpyyhkeen sisällä, neuvoo järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:stä.

Juusto-mansikkasalaatti4–6 annosta0,5 l mansikoitanoin 500 g vesimelonia ja/tai cantaloupe-melonia250 g leipäjuustoa1 ruukku ruustinnan, pehtoorin tai tammenlehväsalaattia

Mansikkakastike:reilu 1 dl mansikoita1 dl turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä1 rkl vaaleaa balsamietikkaa tai viinietikkaa2 tl sokeriarosépippuria

Valmista kastike: Soseuta mansikat haarukalla. Sekoita jogurttiin tai kermaviiliin. Mausta. Perkaa mansikat ja leikkaa isot mansikat puoliksi. Kuori meloni ja leikkaa kuutioiksi. Huuhdo, kuivaa ja revi salaatti. Kokoa salaattiainekset kerroksittain. Tarjoa kastike erikseen.