Suoratoistopalvelujen salasanoja jakaa lähes puolet suomalaisista – siihen liittyy riskejä

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Elokuvien ja sarjojen suoratoistopalvelujen salasanojen jakamien on Suomessa yleistä. F-Securen Novus-tutkimusorganisaatiolta tilaaman tutkimuksen perusteella jopa 40 prosenttia suomalaisista jakaa tilinsä salasanaa ystävien, puolisoiden ja sukulaisten kanssa.

Suoratoistopalveluissa salasanojen jakamiseen suhtaudutaan nuivasti. Salasanojen jakamiseen liittyy F-Securen mukaan myös tietoturvariski käyttäjille. Varastetut salasanat ovat nimittäin haluttua tavaraa tietoturvarikollisten keskuudessa.

Tutkimuksen mukaan 33 prosenttia suomalaisista vaihtaa salasanansa vähintään kerran vuodessa. Yleisin valinta salasanaksi olivat satunnaiset sanat ja numerot, joita käytti 54 prosenttia vastaajista. F-Securen Mikael Herrala suosittelee käyttämään salasanageneraattoria ja saumattomasti kaikilla laitteilla toimivaa salasanojen hallintatyökalua.

– Se, että salasanoja ei vaihdeta kovin usein, ei oikeastaan ole iso ongelma. Kunhan salasanat ovat yksilöllisiä ja vahvoja, niitä voi käyttää pitkään. Salasanojen päivittämisessä on nykyään enemmänkin kyse siitä, onko olemassa riski, että salasanat ovat vuotaneet. Salasanojen jakaminen muiden kanssa sekä samojen salasanojen käyttäminen eri verkkopalveluissa on riskialtista toimintaa, Herrala kuvailee.

Tutkimus tehtiin Suomessa 27. huhtikuuta ja 3. toukokuuta välisenä aikana. Tutkimukseen haastateltiin 1 001 henkilöä 18-79 vuoden ikäjakaumalla.