Luomumansikan satokausi myöhässä – herkkua on vasta heinäkuun alussa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Jos haluaa juhannuskakkuun tuoreita ja suomalaisia mansikoita, tulee suosia tavallisten puutarhureiden marjatarjontaa. Luomutiloilta kerrotaan, että pääsatokausi ajoittuu heinäkuun alkuun. Luomumansikan kukinta on alkanut tänä vuonna 1–2 viikkoa normaalia myöhemmin.

– Tavanomaista viileämpi kevät on viivästyttänyt luomumansikan kukintaa parilla viikolla. Pääsatokausi ajoittuu heinäkuun ensimmäisiin viikkoihin. Mikäli alkukesä jatkuu lämpimänä mutta ei liian helteisenä, sadon toivotaan kypsyvän viime vuotta tasaisemmin ja satokauden kestävän pidempään, Pro Luomusta kerrotaan.

Mansikat ovat pääosin selvinneet talvesta hyvin, sillä lumisen talven ansiosta monella tilalla lumipeite suojasi kasvustoja jäätymiseltä. Joillakin tiloilla pelloille muodostui vahva jääpeite, joka tuhosi osan kasvustoista. Luomumansikan viljely tukee luonnon monimuotoisuutta, koska viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita.