Suomalaisten minimivaatimukset mökille: Sauna, jääkaappi ja sähköt

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat kesämökkikansaa. Koronavuodet kasvattivat mökkeilyn suosiota ja suomalaiset suuntasivat Suomen maaseudulle pakoon pelotteluotsikoiden tartuntalukuja. Puolella suomalaisista on nykypäivänä käytössä oma tai jaettu kesämökki, osa vuokraa mökin.

S-Pankin Suuren mökkikyselyn mukaan suomalaisten mielestä mökillä on oltava vähintäänkin sauna, jääkaappi ja sähköt. Television ja veneen suosio nousee iän karttuessa, kun taas palju ja suihku kiinnostavat selvästi enemmän nuorempia mökkeilijöitä. Verrattuna viime vuoden tutkimukseen toiveet mökin varustelutasosta ovat laskeneet. Ainoastaan ilmalämpöpumpun merkitys on kasvanut huomattavasti: 36 prosenttia vastaajista pitää sitä tärkeänä mukavuutena mökillä.

Suurin osa suomalaisista toivoo, että mökki olisi kohtuullisen ajomatkan päässä. Mökkikyselyyn vastanneista 41 prosenttia on sitä mieltä, että mökkimatka voi olla enintään 100 kilometriä ja 22 prosenttia on valmis matkustamaan korkeintaan 200 kilometriä. Mökkeilyhalua vähentävät eniten huono sää ja bensan hinta. Mainintoja saivat myös sukulaiset sekä mökin kunnossapitotyöt.