Mökkikauppojen määrä romahti – loma-asunnon saa keskimäärin 105 000 eurolla

Matkailu · Terhi Piiroinen

Elinkustannukset alkoivat nousta pandemian aikana. Hyökkäyssota sinetöi inflaation ja elintarvikkeiden, energian ja raaka-aineiden hinnan nousu on iskenyt myös mökkikauppaan. Tänä vuonna on tehty yhteensä 718 rantaan sijoittuvaa mökkikauppaa, mikä 38 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Loma-asunnon saa nyt keskimäärin 105.000 eurolla. Hinta on laskenut noin viisi prosenttia viime vuodesta. Eniten kaava-alueen rantamökistä joutui alkuvuonna maksamaan Uudellamaalla, keskimäärin noin 160.000 euroa. Seuraavaksi eniten rantamökit maksoivat Varsinais-Suomessa, jossa hintalappu on jopa enemmän kuin haja-asutusalueella sijaitsevasta omakotitalosta joutuisi maksamaan, eli keskimäärin 150.000 euroa. Osa onkin ratkaissut mökkeilyn ja asumisen siten, että on ostanut vakituisen asunnon järven rannalta, mutta suosituimpien maakuntien ulkopuolelta.

– Kauppamäärät ovat tasaantuneet aikaisempien vuosien tasolle edellisvuonna alkaneen ja viime vuoden alkupuoliskolle jatkuneen lomamökkien poikkeuksellisen vilkkaan ostojakson jälkeen, Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Esa Ärölä kertoo.