Asiantuntijat varoittavat: Helle voi nousta tukalaksi – varaudu näin

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Juhannuksen lämpimät säät ovat tervetullut yllätys monille suomalaisille viileähkön kevään jälkeen. Sunnuntaina lämpötilat voivat nousta lauantaitakin korkeammiksi. Hellelukemiin kohoaviin lämpötiloihin liittyvät kuitenkin myös riskinsä, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinin laitos THL.

Voimakas helle voi olla terveysriski erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille. Myös vauvat ja pienet lapset, raskaana olevat sekä kuumuudessa työskentelevät ja urheilevat ovat alttiita kuumuuden haitoille. Helteellä onkin syytä karttaa auringonpaahdetta, kuumia paikkoja ja fyysistä rasitusta.

Hikoilusta johtuvan neste- ja suolavajauksen välttämiseksi on hyvä nauttia riittävästi vettä ja ruokaa. Hyviä keinoja viilentyä ovat uimisen lisäksi viileät suihkut, kylmäkääreet ja kevyt pukeutuminen, joskin ihoa kannattaa suojella auringon UV-säteiltä. Alkoholi kuivattaa elimistöä ja lisää näin ollen terveysriskejä, joten on tärkeää pitäytyä kohtuukäytössä ja muistaa juoda myös vettä.

Sisätilat suositellaan pitämään viileinä esimerkiksi verhoilla, sälekaihtimilla, illalla tuulettamalla ja jäähdyttimien avulla. Helteillä jokaisen kannattaa huolehtia myös läheisten hyvinvoinnista. Erityisesti ikääntyvien ja heikentyneestä toimintakyvystä kärsivien vointia tulisi pitää silmällä.

Kuumuus sekä neste- ja suolavajaus voi johtaa lämpöuupumukseen. Sen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu, viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyneisyys ja pahoinvointi.