Pitääkö sähkölaitteiden johdot irrottaa ukkosella? Näin vastaa asiantuntija

Digi Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Suomeen on odotettavissa lähipäivinä helteiden lisäksi ukkosta. Moni saattaa pohtia, pitääkö sähkölaitteet, puhelin ja modeemi ottaa pois seinästä ukonilmalla. DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikon mukaan vanha neuvo pätee yhä maaseudulla.

– Haja-asutusalueilla sähkö kulkee usein pitkin ulkolinjoja, jotka ovat alttiimpia ukonilman aiheuttamille häiriöille. Jos salamointi aiheuttaa omassa kodissa esimerkiksi valojen vilkkumista, se on merkki jännitteen vaihteluista ja virtapiikeistä alueella. Tällöin on hyvä ottaa töpselit irti kaikista herkän elektroniikan laitteista, Aavikko kertoo.

Jääkaappipakastimet, peruskahvinkeittimet ja leivänpaahtimet eivät yleensä vaurioidu pienistä jännitepiikeistä. Kaupungeissa sähkö tulee rakennuksiin usein maakaapelein, jotka ovat suojassa salamoinnilta.

– Oman turvallisuudentunteen merkitystä ei kuitenkaan pidä väheksyä. Jos se suo lisää mielenrauhaa, kannattaa kaikin mokomin ottaa digilaitteiden virtajohdot pois seinästä sekä irrottaa myös antenni- ja tietoliikennekaapelit, Aavikko toteaa.

Pidemmäksi aikaa kotoa lähtiessä pistokkeet kannattaa irrottaa ainakin televisioista ja tietokoneista. Erityisen varovainen saa olla vanhempien pöytäkoneiden kanssa, kun taas kannettavissa laitteissa riski on pienempi pienijännitteisten laturien vuoksi. Laitteiston vikaherkkyyteen voi vaikuttaa pitämällä huolta laitteiston ehjyydestä ja välttelemällä halvimpia latureita.

– Melko pätevä ja helppo vinkki on kokeilla laturin painoa, sillä jos laturi tuntuu kädessä todella kevyeltä ja heppoiselta, se kielii siitä, että laitteessa on saatettu tinkiä hinnan lisäksi myös muualla, Aavikko neuvoo.