Lämmin sää on vaikuttanut marjasatoon – hilla kypsyy nopeasti

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hillan kukinta on ohi ja iso osa marjoista on jo raakileena, osa on vielä tupella. Lämmin sää vauhdittaa hillan kypsymistä Ranualla.Satonäkymät ovat tällä hetkellä vähintään kohtalaiset.

– Tällä hetkellä näyttää hyvältä. Kun on lämmintä, hilla kypsyy nopeasti. Vähintään keskinkertainen sato on tulossa Etelä-Lapissa, marjakauppias Reijo Sääskilahti Ranualta sanoo.

Ensimmäisiä kypsiä hilloja voi näkyä heinäkuun toisella viikolla. Yleensä hillat alkavat kypsyä Ranualla heinäkuun puolenvälin tienoilla. Sääskilahti muistuttaa, että lämmön lisäksi hillat tarvitsevat myös sadetta lähipäivinä.

– Etenkin avosuon hillat tykkäävät huonoa, jos on kuivaa.Jos sää jatkuu ennusteiden mukaan erittäin lämpimänä toista viikkoa, se voi jouduttaa hillan kypsymistä muutamalla päivällä.

Luonnonvarakeskus ei vielä anna ennusteita hillasadosta. Perinteisesti sato on voinut vaihdella paljon eri alueiden kesken.

– Kun saamme raakilehavaintoja, näemme, miten pölytys on onnistunut. Se on kaikkein tärkein yksittäinen satotekijä metsämarjoille, erikoistutkija Rainer Peltola kertoo.

– Yleensä hilla ei ole hirveän arka kuivumaan, koska kasvualustat varastoivat hyvin vettä. Jos hirmuhelteet jatkuvat pitkään eikä sateita tule, se voi vaikuttaa hillan laatuun eli niistä tulee kuivia kittanoita.