Kotipihan kurtturuususta sakkorangaistus? Näin ELY-keskus kommentoi

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa astuu 1. kesäkuuta 2022 voimaan kurtturuusun kasvatuskielto. Haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua kurtturuusua ei saa enää kasvattaa tai päästää ympäristöön, maahantuoda, myydä eikä ostaa sakkorangaistuksen uhalla.

Maanomistajien tulee myös torjua kasvia maallaan ja poistaa kurtturuusu esimerkiksi näivettämällä. Pelkkä kasvin leikkaaminen ei riitä, vaan kasvusto täytyy poistaa kokonaan. Aivan hetkessä ei pihalla kasvavasta kurtturuususta kuitenkaan annetta rangaistusta.

– Kiellon täytäntöönpano ei tarkoita sitä, että heti seuraavana päivänä olisimme sakottamassa kansalaisia kiellon noudattamatta jättämisestä, Kainyyn ELY-keskuksen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen kertoo tiedotteessa.

– On erittäin tärkeää, että me kaikki kannamme kortemme kekoon ja alamme torjumaan niin kurtturuusua kuin muitakin haitalliseksi säädettyjä vieraslajeja. Kurtturuusu on torjuttavissa vain, jos me kaikki otamme sen kesäiselle työlistallemme omistamillamme alueilla, Leinonen kertoo.