Venäläinen Nobel-voittaja huutokauppasi palkintonsa – rahat Ukrainan pakolaislapsille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Venäläisen Novaja Gazeta -lehden päätoimittaja sai vuonna 2021 Nobelin rauhanpalkinnon. Nyt Muratov on myynyt saamansa palkinnon hyvästä syystä. Muratovin Nobelin rauhanpalkinto huutokaupattiin maanantaina 103,5 miljoonan dollarin, eli noin 99 miljoonalla eurolla.

Rahat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen ukrainalaisten pakolaislasten hyväksi. Associated Press -uutistoimiston mukaan huutokaupan järjestänyt Heritage Auctions ei ole paljastanut ostajan henkilöllisyyttä, mutta hänen epäillään olevan eurooppalainen.

Huutokaupassa rikottiin Nobel-palkinnosta maksetun summan ennätys. Aikaisemmin suurin Nobelista maksettu hinta oli 4,76 miljoonaa dollaria vuonna 2014. Tuolloin palkintonsa myi fysiologian ja lääketieteen nobelisti James D. Watson, joka palkittiin DNA:n molekyylirakenteen löytämisestä.

Muratov perusti riippumattoman Novaja Gazeta -lehden vuonna 1993. Lehti on tullut tunnetuksi esimerkiksi korruptiota paljastaneista reportaaseistaan. Lehden julkaisu keskeytettiin maaliskuussa 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mutta huhtikuusta lähtien lehdestä on julkaistu Novaja Gazeta Europe -versiota Venäjän ulkopuolelta käsin.