Puutiaisaivotulehdus nopeassa kasvussa – riskialueiden asukkaille suositellaan rokotetta

Terveys · Tim Isokivi

Puutiaisaivotulehdusten määrä on lähes kaksinkertaistunut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Lääkeyhtiö Pfizerin tiedotteen mukaan tartuntatautirekisteriin kirjattiin vuonna 2021 jopa 81 TBE-tapausta, kun vuonna 2020 niitä diagnosoitiin 46.

TBE-viruksen aiheuttamalle puutiaisaivotulehdukselle ei ole parantavaa hoitoa. Sitä vastaan voi kuitenkin suojautua rokottautumalla. Rokote ei suojaa toiselta puutiaisten eli punkkien levittämältä taudilta, borrelioosilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on antanut riskialueiden asukkaille suosituksen rokottautua TBE:tä vastaan. Suositus koskee pääasiassa alueilla pitkäaikaisesti oleilevia ja luonnossa aikaa viettäviä henkilöitä. HUSin piirin riskialueita ovat Etelä-Laajasalo, Jollas, Villinki, Kivinokka, Roihuvuori ja Länsi-Herttoniemi Helsingissä, koko Espoo, mukaan lukien Espoon saaristo, koko Sipoo, koko Lohja, koko Kirkkonummi, Siuntio, Raasepori ja Inkoo.

Edellä mainituilla alueilla TBE-rokotus täytyy maksaa itse. Vaikka yli puolet TBE-tapauksista on todettu HUSin alueella, on itse tartunta voinut tulla muualta. Siksi esimerkiksi kesämökkeilijöiden ja luontoharrastajien kannattaa tutustua rokotussuosituksiin, vaikka he eivät asuisikaan riskialueilla.