Metsäpalovaroitukset syytä ottaa tosissaan – asteikko muuttui

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suuressa osassa Suomea on kuumien ja kuivien kelien vuoksi voimassa metsäpalovaroitus. Varoitukset olivat voimassa monissa maakunnissa jo juhannuksena, minkä vuoksi kokkojen sytyttäminen oli alueilla kiellettyä.

Voimassa olevat ja lähipäivien metsäpalovaroitukset voi tarkistaa esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Varoituksissa on nykyään käytössä aikaisempaa tarkempi kolmitasoinen järjestelmä. Tasot ovat mahdollisesti vaarallinen, vaarallinen ja hyvin vaarallinen.

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Ari Venäläinen kertoi uudistuneista varoituksista uutisoineelle Maaseudun Tulevaisuudelle korkeimman varoitustason riskinä olevan suuren metsäpalon syntyminen. Hänen mukaansa punaisena olevilla alueilla jopa grillin sytyttämistä luvallisilla alueilla kannattaa harkita.

Tällä hetkellä hyvin vaarallista luokitusta ei ole annettu mihinkään Suomen maakuntaan. Kuitenkin esimerkiksi lauantaille 2. heinäkuuta Ilmatieteen laitos on antanut vaarallisen metsäpalon keltaisen varoituksen koko maahan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta.