Selvitys: Suomalaiset vaativat sähkökatkolle 24 tunnin enimmäisrajaa

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Sähköverkkoyhtiö Elenian kyselyn mukaan sähkönkäyttäjät hyväksyvät korkeintaan 24 tunnin sähkökatkon laissa olevan 36 tunnin tavoitteen sijaan. Erityisesti haja-asutusalueiden asukkaat odottavat sähkönjakelun toimitusvarmuuden paranevan edelleen.

Elenia toteutti sähköverkon kehittämissuunnitelman asiakaskuulemisen yhteyteen digitaalisen karttapalvelun, jossa pystyi tarkastelemaan oman elinpiirinsä sähköverkon tulevaisuutta ja antamaan siitä palautetta. Kaikista vastaajista 96 prosenttia vaatii sähkökatkolle 24 tunnin rajaa, ja lähes 85 prosenttia vastaajista sallisi pisimmillään alle 12 tunnin sähkökatkon.

– Asiakkaittemme palaute kehittämissuunnitelman kuulemisen yhteydessä vahvistaa sen, mikä on kokemuksemme myrskyjen aiheuttamien sähkönjakelun suurhäiriöitten yhteydessä. Vuorokausi sähköttä on sietokyvyn maksimi ja valtaosalle vielä vähemmän, toteaa Elenian varatoimitusjohtaja Jorma Myllymäki.