Miljoonia koronarokotteita hävitetään – syynä tuotteiden vanheneminen ja vaisu kysyntä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Hallitukset, lääkevalmistajat ja rokotuslaitokset ovat hävittäneet kymmeniä miljoonia käyttämättömiä Covid-19-rokoteannoksia kysynnän heikkenemisen vuoksi. Tämä on jyrkkä käänne joukkorokotuskampanjan alkuajoista, jolloin annoksia oli niukasti ja niitä jonotettiin suurina massoina.

Rokotusten luvattiim lopettaa pandemia tai ainakin hillitä sitä merkittävästi. Nyt näyttää käyneen päinvastoin. Esimerkiksi Saksan terveysviranomaiset ovat hävittäneet nyt noin 3,9 miljoonaa koronarokoteannosta, jotka olivat olleet liittovaltion keskusvarastossa ja vanhentuneet kesäkuun lopussa.

Kanada on hävittänyt 1,2 miljoonaa vanhentunutta annosta Modernan rokotetta ja aikoo heittää pois noin 13,6 miljoonaa vanhentunutta annosta AstraZenecaa. Rokotehalu on nyt laimentunut, mutta suurin osa maailman väestöstä on saanut 2-3 annosta koronarokotetta. Yhä harvempi ottaa uusia tehosteannoksia. Moni on myös sairastanut taudin rokotuksista huolimatta.

– Heitämme nyt annoksia roskiin, Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel sanoi paneelikeskustelun aikana Maailman talousfoorumin kokouksessa Davosissa Sveitsissä viime kuussa.

Hänen mukaansa ongelmana on nyt se, että monissa maissa ihmiset eivät halua enää rokotteita. Kysyntä voi piristyä vauraissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, syksyn aikana, kun rokotteiden valmistajat ottavat käyttöön uusia ja muunneltuja rokotteita. Niiden on luvattu tällä kertaa kohdistuvan Omikeonin alamuunnelmiin. On luvattu, että uudet rokotteet tarjoavat mahdollisesti paremman suojan kuin nykyiset rokotteet.

Wall Street Journalin mukaan Saksassa hallituksen terveysministeriö oli käynyt keskusteluja rokotevalmistajien kanssa selvittääkseen, olisiko sen varastossa olleen lähes neljän miljoonan annoksen säilyvyyttä voinut pidentää ja käyttää tehostekampanjaan tulevana syksynä ja talvella. Maa tutki myös lahjoituksia muille maille, mutta monet eivät ole ottaneet niitä vastaan.