Moottori: Kilpailutus kannattaa – moottoripyörien vakuutuksissa voi olla 2 500 euron ero

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tiesitkö, että kuljettajan ikä ja moottoripyörän malli vaikuttavat vakuutushintoihin? Hintaerot saattavat olla useita tuhansia euroja. Autoilun ja liikenteen aikakauslehti Moottori selvitti asiaa ja uutisoi, että vakuutuksen kilpailuttamalla voi säästää jopa 2.500 euroa.

Moottorin vakuutusvertailussa oli mukana yhdeksän vuonna 2021 ensirekisteröityä moottoripyörää, jotka oli jaettu kolmeen luokkaan kuutiotilavuuden perusteella. Vakuutuksenottajina oli puolestaan kolme eri-ikäistä miestä ja vakuutusyhtiöitä vertailussa oli neljä.

– Ensimmäinen huomio oli se, että vakuutuksenottajan ikä vaikuttaa hintoihin merkittävästi. Nuorin eli 28-vuotias kuljettaja maksoi kaikista vakuutuksista aina kalleimman hinnan, Moottorin päätoimittaja Eila Parviainen toteaa.

Vakuutuksenottaja ei voi valita omaa ikäänsä, mutta pyörä- ja vakuutusyhtiövalinnalla on myös suuri vaikutus hintoihin. Huomionarvoista vertailussa oli se, että yksikään yhtiö ei osoittautunut selkeäksi voittajaksi, mikä kertoo niiden kovasta keskinäisestä kilpailusta. Jopa saman yhtiön liikennevakuutuksella ja täyskaskolla voi olla merkittäviä hintaeroja. Siinä missä liikennevakuutus voi olla edullisin, saattaa kasko nostaa kokonaisuuden kilpailijaa kalliimmaksi.

– Samalle moottoripyörälle liikennevakuutuksen hinnat vaihtelivat 42-vuotiaalla esimerkkihenkilöllä 231 eurosta 646 euroon. Liikennevakuutuksen sisältävän täyskaskon hintojen vaihteluväli oli 429–1368 euroa, joten kilpailuttaminen kyllä kannattaa iästä riippumatta, Parviainen huomauttaa.