Nyt iski ukkos- ja tulvavaroitus Suomeen: ”Luonto pääsee näyttämään mahtinsa”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa on syytä varautua tällä viikolla ukkosiin ja kaupunkitulviin. Maahan on saapumassa maanantain ja tiistain välissä lämmin säärintama, jonka yhteydessä myös rajut myrskyt ovat mahdollisia.

Forecan meteorologi Markus Mäntykankaan mukaan Suomen kaakkois- ja itäosassa voi jo maanantai-iltana ja tiistayönä sataa rankasti. Ukkoset painottuvat tiistaina iltapäivästä maan itäosaan. Tiistaina päivällä lämpötila voi kohota Uudellamaalla ja idässä hellelukemiin.

Tiistaina kylmä säärintama kiilaa kiinni lämmintä rintamaa. Erityisesti maan eteläosassa tämä ilmenee ukkosenergiana. Tuloksena saattaa olla salamointia ja rankkasadetta, ja vettä voi kertyä tunnissa yli 20 millimetriä.

Keskiviikkona voimakkaat sade- ja ukkoskuurot ovat yleisiä suuressa osassa maata. Tiistain ja keskiviikon salamamäärän arvioidaan nousevan jopa viisinumeroisiin lukuihin, eli yli 10 000 salamaniskuun.

– Edessämme on vähintään kahden päivän mittainen ”show”, jonka aikana luonto pääsee näyttämään mahtinsa. Tähän ilmaiseen näytökseen pääsee mukaan valtaosa Suomesta, Mäntykangas kertoo Forecan blogissa.