Unisex-vessat tuomitaan jyrkästi – murskalukemat kyselyssä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Sukupuolineutraali asenne on saanut yhä enemmän kritiikkiä parin vuoden hypetyksen jälkeen, kun ihmiset ovat uskaltaneet ilmaista rehellisen mielipiteensä. Aiemmin woke-kulttuurista poikkeavia kommentteja esittäneet tai henkilökohtaisen mielipiteensä ilmaisseet ovat joutuneet joukkolynkkauksen uhreiksi tai heidät on leimattu. Tämä ei kuulosta kovinkaan suvaitsevaiselta. Ilmapiiri on kuitenkin muuttumassa.

Suomen lisäksi myös muualla maailmalla on avattu unisex-vessoja ja pukuhuoneita. Tuoreen kyselyn perusteella Iso-Britannian kansalaiset eivät pidä tästä. He haluavat perinteiset vessat takaisin. Samankaltaista kyselyä ei ole toteutettu Suomessa.

Sex Matters -ryhmän tekemän kyselyn perusteella 98 prosenttia ihmisistä haluaa erilliset wc-tilat naisille ja miehille. Kyselyyn vastasi 7.000 ihmistä. Sama koskee pukukoppeja, kun ainoastaan kaksi prosenttia kyselyyn vastanneista on valmis riisumaan ja peseytymään samoissa tiloissa vastakkaisen sukupuolen kanssa.

Sukupuolineutraalit wc-tilat ovat olleet erityisesti pienen vähemmistön, kuten transsukupuolisten eduksi. Unisex-vessoja on käytössä ravintoloiden lisäksi tapahtumakeskuksissa, lentokentillä, kouluissa ja tavarataloissa. Kyselyn perusteella suuri enemmistö kokee unisex-vessat kiusalliseksi.

– Poliitikot ja poliittiset päättäjät ovat joutuneet muodikkaan ideologian syövereihin, joka on täysin erillään valtavirran mielipiteestä, Sex Mattersin edunvalvontajohtaja Helen Joyce sanoi Daily Mailin mukaan.