Asensitko tämän sovelluksen puhelimeesi? Poista välittömästi

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Android-älylaitteissa leviää uusi haittaohjelma. Autolycos-haittaohjelma oli piilotettuna lukuisiin sovelluksiin, joita oli ladattavissa virallisessa Google Play -sovelluskaupassa. Tästä artikkelista löydät listan näistä sovelluksista.

Autolycosin sisältäviä sovelluksia on Bleeping Computer -sivuston mukaan yhteensä yli kolme miljoonaa kertaa. Haittaohjelman tavoitteena on saada saastuneen laitteen käyttäjä tilausansaan, jossa hänen tililtään veloitetaan tietty summa kuukausittain. Käyttäjien tekstiviesteihin käsiksi päässyttä haittaohjelmaa levittäville sovelluksille oli annettu positiivisia arvosteluja bottien avulla.

Mikäli listalta löytyvän sovelluksen on jo ehtinyt lataamaan omaan älypuhelimeen, tulee se poistaa heti. Jokainen sovellus on sittemmin poistettu Google Playn valikoimista. Sovellusta on syytä epäillä haittaohjelmaksi, mikäli esimerkiksi videoeditointiin tarkoitettu sovellus pyytää lupaa päästä käsiksi puhelimen viesteihin.

Autolycosia levittäneet sovellukset:

  • Vlog Star Video Editor, miljoona latausta
  • Creative 3D Launcher, miljoona latausta
  • Wow Beauty Camera, 100 000 latausta
  • Gif Emoji Keyboard, 100 000 latausta
  • Freeglow Camera 1.0.0, 5 000 latausta
  • Coco Camera v1.1, 1 000 latausta