Lämpöennätys rikki Iso-Britanniassa – kuumuus kohosi yli 40 asteeseen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Iso-Britanniassa on kärvistelty ennennäkemättömän helleaallon kourissa. Maassa mitattiin tällä viikolla ensi kertaa mittaushistorian aikana yli 40 asteen lämpötila. Lincolnshiren Coningsbyssä mitattiin tiistaina 40,3 astetta, joka on siis saarivaltion ennätys.

Maan edellinen lämpöennätys rikkoontui vuonna 2019, jolloin lämpötila kohosi 38,7 asteeseen. Lämpötila nousi tällä viikolla ennätyslukemiin myös Saksassa, sillä Hampurissa mitattiin keskiviikkona 40,1 astetta.

Forecan meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan 40 asteen ylitystä pidettiin aikaisemmin epätodennäköisenä ennen vuotta 2050. Lämpötilojen nousu vastaaviin lukemiin voi tapahtua kuluvan vuosisadan loppupuolen aikan Suomessakin. Ruotsissa ja Baltian maissa se voi tapahtua Mäntykannaksen mukaan jo huomattavasti aikaisemmin, sillä maat yltävät eteläisemmille leveysasteille.