Kotitalouksien sähköjä voidaan joutua katkaisemaan talvella

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Energiateollisuuden mukaan suomalaisten on ryhdyttävä energiansäästötalkoisiin. Syy on venäläisen maakaasun rajoittamisessa. Suomalaiset lopettivat venäläisen maakaasun käyttämisen jo keväällä tukitoimena Ukrainan konfliktiin liittyen. Kaasua ostetaan nyt muita reittejä pitkin aiempaa korkeammalla hinnalla.

Saksaan on tullut kaasua suoraan Venäjältä edelleenkin koko kevään ajan, mutta nyt kaasuputki on sammutettu huoltotoimenpiteiden ajaksi. Katkon kestosta ei ole varmaa tietoa. Tämä vaikuttaa suoraan suomalaisten energiantuotantoon.

– Jos tulee uusia ikäviä yllätyksiä, niin voi olla, että ensi talvena energian hinta nousee hyvin korkeaksi ja energiaa ei riitä kaikille, kertoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä MTV Uutisille.

Suomessa varaudutaan sähkönkulutuksen säännöstelemiseen ensi talvena. Tämä tarkoittaa pakollisia sähkökatkoja, kuten kahden tunnin pituisia taukoja kotitaloutta kohden. Sähköä on säännöstelty Suomessa viimeksi monta vuosikymmentä sitten. Tulevaisuus näyttää synkältä tavallisen suomalaisen veronmaksajan silmin, sillä sähkön lisäksi myös ruoan hinta jatkaa kasvuaan ja polttoainekustannukset ovat jo sietämättömällä tasolla.