Järjestö muistuttaa: Miehiin kohdistuva katuväkivalta liian normaalia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa miehistä vaikuttaa olevan lopen kyllästyneitä siihen, että väkivallan katsotaan ikään kuin kuuluvan osaksi miehen elämää. Miessakit ry:n Väkivaltaa Kokeneet Miehet -toiminnan (VKM) tekemän selvityksen mukaan väkivallan kokeminen tai sen uhka kuuluvat varsinkin nuorten miesten maailmaan.

– Miesten väkivaltaisuus on todellisuusharhaa. Suurin osa miehistä ei ole väkivaltaisia. Silti väkivaltaisuus liitetään oletuksena poikiin ja miehiin. Ehkä juuri tästä syystä väkivaltaa kokeneet miehet eivät saa riittävästi tukea ja heidät nähdään herkästi syyllisinä kokemaansa väkivaltaan, sanoo väkivaltatyöntekijä Jussi Pekkola VKM-toiminnasta.

Normaalia väkivaltaa – miehet katuväkivallan kokijoina -kyselyyn vastanneista lähes 2.000 miehestä puolet kertoi henkisestä väkivallasta. Seksuaalista väkivaltaa oli kokenut 14 prosenttia vastanneista. Kyselyyn vastasi myös lähes 130 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.