Hitlerin rannekello huutokaupattiin yli miljoonan dollarin hintaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen Marylandissa käytiin viikonloppuna jo etukäteen kohua herättänyt huutokauppa. Siinä omistajaa vaihtoi alun perin natsi-Saksan diktaattori Adolf Hitlerille kuulunut rannekello. Rannekello huutokaupattiin 1,07 miljoonan euron hintaan. Sen arvon arvioitiin alun perin kohoavan jopa lähelle neljää miljoonaa euroa.

Huutokauppakamari Alexander Historical Auctions kuvali esinettä historialliseksi toisen maailmansodan muistoesineeksi. Rannekelloon on kaiverrettu AH-nimikirjaimet ja hakaristi. Siihe on merkattu on kolme päivämäärää: Hitlerin syntymäpäivä, päivä jolloin hänestä tuli valtakunnankansleri ja natsipuolueen vaalien voittopäivä maaliskuussa 1933.

Alexander Historical Auctions -huutokauppakamarin mukaan rannekellon ottivat mukaansa ranskalaissotilaat iskiessään Hitlerin Berghof-loma-asunnolle toukokuussa 1945. Kello on sittemmin kulkeutunut omistajalta toiselle. BBC:n mukaan Hitlerin rannekellon huutokauppaamista kritisoitiin 34 juutalaisjohtajan allekirjoittamassa avoimessa kirjeessä, mutta huutokauppakamari puolusteli kauppoja esineen historiallisella arvolla.