Näin pidät kotisi viileänä ilman ilmastointilaitetta – yksinkertainen keino puuttuu

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Fiksuun energiankäyttöön opastava Motiva on vinkannut, että oikeanlaisella toiminnalla voi pitää kodin viileänä ilman, että tarvitsee välttämättä turvautua sähköä kuluttaviin viilennyslaitteisiin. Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvita lainkaan, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää visusti ulkona ja välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä.

Aurinkosuojauksella on suuri merkitys. Aurinkosuojauksen paras teho saavutetaan, jos säteilyn pääsy ikkunoille saadaan estettyä kokonaan esimerkiksi markiiseilla. Ikkunoidenkin välissä olevat sälekaihtimet auttavat, mutta niiden vaikutus on paljon pienempi kuin talon ulkopuolisen aurinkosuojauksen.

– Eteläisestä Euroopasta tuttua, tehokasta aurinkosuojausta ei meillä Suomessa ole vielä hyödynnetty läheskään riittävästi. Erityisesti rakennusten ulkopuolisista aurinkosuojista olisi merkittävää hyötyä, toteaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

– Myös sisäpuolisista aurinkosuojista, kuten säle- tai rullakaihtimista on apua, vaikka ei niin paljon, Suur-Uski lisää.

Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi pitää huomattavasti matalammalla kuin talvella tai jopa sammuttaa kokonaan helteiden ajaksi. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia ja muut pinnat kuivuvat päivän aikana.

Ehkäise sisätilojen lämpenemistä näin:– Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.– Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet.– Sammuta kaikki tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.– Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa