Katseet ylös! Meteoriparvi valaisee taas yötaivasta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Elokuun toisella viikolla katse kannattaa kohottaa taivasta kohti hämärän saavuttua. Perseidien meteoriparvi täyttää nimittäin jälleen yötaivaan. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan paras havaintoaikaa ovat yöt 10.-14. elokuuta.

Perseidien meteoriparven aktiivisin vaihe sattuu tänä vuonna viikonlopulle, lauantain aamuyölle 13. elokuuta. Tähdenlentojen näkyvyyttä voi hieman haitata perjantaille osuvan täysikuun kirkkaus. Osa parven meteoreista on kuitenkin Ursan mukaan kirkkaita, ja Kuu on puolestaan matalalla.

Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi ja pilvettömämpi taivas on. Tähdenlentoja näkyy eniten aamuyön tunteina. Oulua pohjoisemmassa perseidejä voi olla vaikeaa nähdä kirkkaiden öiden vuoksi.

Perseidit näyttävät nimensä mukaisesti tulevan Perseukse tähtikuvion suunnalta. Tähdenlentoja näkyy ympäri taivasta, mutta katse kannattaa suunnata taivaalle koillisen ja idän välille. Perseidit ovat jokavuotinen ilmiö, joka toistuu vuosittain suunnilleen samoihin aikoihin.