Tutkija huijasi somea – väitti makkaraviipaletta kaukaiseksi tähdeksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sosiaalisessa mediassa levisi taannoin ranskalaistutkija Etienne Kleinin jakama näyttävä kuva. Hän kertoi sen olevan James Webb -avaruusteleskoopin ottama tarkka kuva Proxima Centaurista, Aurinkokuntaa lähimpänä olevasta vieraasta tähdestä.

– Niin yksityiskohtainen… Uusia maailmoja paljastetaan päivittäin, Klein hehkutti kuvatekstissä.

Hämmästystä herättäneessä kuvassa oli vain yksi ongelma. 4,2 valovuoden päässä sijaitsevan tähden sijaan kuvassa oli todellisuudessa chorizo-makkarasta leikattu viipale. Klein paljasti totuuden myöhemmässä twiitissään.

Kohua aiheuttanut Klein pyysi tekoaan myöhemmin anteeksi. Fyysikon mukaan tarkoituksena oli vain osoittaa, ettei kaikkiin verkossa leviäviin kuviin ja väitteisiin kannata luottaa. Hän pyrki hyvittämään käytännön pilansa jakamalla kuvan kärrynpyörägalaksista, vakuutellen sen olevan aito.