TS: Elintarvikkeiden päiväysmerkinnät muuttuvat – tavoitteena vähintää hävikkiä

Ruoka · Tim Isokivi

Elintarvikkeiden päiväysmerkinnät saattavat lähitulevaisuudessa muuttua koko EU:n alueella. Tavoitteena on muun muassa vähentää ruokahävikkiä. Asiasta uutisoi ensimmäisneä Turun Sanomat.

Maa- ja metsätalouministeriön hallintoneuvos Anne Haikosen mukaan ihmisiltä menevät usein sekaisin nykyiset viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -merkinnät. Viimeisellä käyttöpäivällä tarkoitetaan päivää, jonka jälkeen sitä ei enää saa myydä, käyttää tai tarjoilla pilaantumisriskin vuoksi. Parasta ennen tarkoittaa sen sijaan tuotteen vähimmäissäilyvyysaikaa, ja tuotteita saa myydä vielä senkin jälkeen.

Toistaiseksi tiedossa ei ole, millä tavalla ja milloin päiväysmerkinnät käytännössä muuttuisivat. Haikosen mukaan joissain maissa parasta ennen -tekstin rinnalle on kuitenkin tullut teksti, jossa tuotteen kerrotaan voivan olla hyvää myös päivämäärän jälkeen.

– Sillä yritetään kannustaa kuluttajaa haistamaan ja maistamaan, eli katsomaan onko tuote käyttökelpoinen, Haikonen kertoo.