Koloradonkuoriainen piinaa perunamaita – saattoi talvehtia Suomessa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen perunamaita uhkaa Pohjois-Amerikasta eri puolille maailmaa levinnyt hyönteinen. Ruokavirasto on kehottanut viljelijöitä tarkkailemaan perunakasvustoa koloradonkuoriasten ja niiden toukkien varalta.

Koloradonkuoriaisia löydettiin viime kesänä Suomessa ensi kertaa sitten vuoden 2016 Tuuloksessa ja Parikkalassa. Ruokaviraston mukaan on erittäin todennäköistä, että kuoriaisia on talvehtinut Suomessa. Suurimman riskin alueita ovat Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo ja Uusimaa.

Koloradonkuoriainen on onneksi helppo tunnistaa. Noin sentin mittaisen aikuisen kuoriaisen keltaisessa selässä on noin 10 mustaa pitkittäistä raitaa, ja oranssissa etuselässä on mustia pilkkuja. Toukilla on kupera oranssipunertava selkäosa, ja ne ovat täysikasvuisina yli senttimetrin mittaisia.

Aikuiset kuoriaiset syövät perunan lehdet reikäiseksi, mutta varsinaisen tuhotyön tekevät lehdet lähes kokonaan syövät toukat. Koloradonkuoriaisepäilyistä kehotetaan tekemään ilmoitus ruokavirastolle, joka tarjoaa sivuillaan myös lisätietoa lajista.