Ajat ovat vaikeat – hae apua jos huomaat nämä asiat itsessäsi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Eräs ystäväni sanoi, että tunsi olonsa yhtä stressaantuneeksi kahden työpäivän jälkeen kuin ennen kuukauden pituista lomaa. Mikä maailmassa mättää? Monikin asia, mutta yksi on jatkuva informaatioähky, jota on vaikea päästä karkuun. Jos jaksaminen ja mielenterveys on äärimmilleen kuormittunut, kannattaa hakea rohkeasti apua.

tressaako töihin paluu ja alkava arjen hälinä? Kehomme antaa meille usein selviä hälytysmerkkejä ylikuormasta. Itsensä kuunteleminen on tärkeää ennaltaehkäisyä.

– Jokaiselle meistä voi tapahtua mitä tahansa milloin tahansa, mikä kuormittaa ja vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin. Kehomme antaa kuitenkin usein selviä hälytysmerkkejä ylikuormasta. Itsensä kuunteleminen on tärkeää ennaltaehkäisyä. Opettele tuntemaan omat stressin hälytysmerkkisi ja ota ne vakavasti, muistuttaa Terveystalon vastaava neuropsykologi Laura Sokka.

Nämä ovat hälytysmerkkejä pitkittyneestä stressitilasta:– Ärsyynnyt normaalia pienemmistä asioista ja huomiosi kiinnittyy herkemmin negatiivisiin asioihin.– Joustamattomuutesi on lisääntynyt ja sinun on vaikea tarkastella asioita eri näkökulmista.– Muistisi saattaa pätkiä ja unohtelet asioita.– Keskittyminen, asioiden aloittaminen ja niihin paneutuminen on vaikeaa.– Sinulla voi olla epämääräisiä kehontuntemuksia: päätäsi särkee usein, kärsit vatsavaivoista, rintaasi puristaa tai painaa.– Nukahtaminen on vaikeaa tai heräilet öisin.– Et jaksa tavata ystäviä tai vetäydyt sosiaalisista tilanteista.– Voimasi hupenevat jo rutiinien hoitamiseen eikä ajattelutyölle jää energiaa.– Läheisesi huomauttavat sinulle muuttuneesta käytöksestäsi.

Tukea ja apua kannattaa hakea ajoissa. Mieli kaipaa hoivaa ja huolenpitoa erityisesti silloin, kun elämä koettelee.

– Jos itselle tai läheiselle syntyy huoli omasta jaksamisesta, on hyvä hakea heti ammattilaisen apua. Esimerkiksi työuupumusta epäillessä on syytä hakea apua viimeistään silloin, kun kehontuntemukset vievät voimat, uni häiriytyy tai tuntuu, että pienempienkin asioiden eteen tulee ponnistella paljon enemmän kuin aiemmin, Laura kertoo.